søndag 11. oktober 2009

Foresattes rolle i elevens digitale dannelse

"Digitale skiller er vevet inn i det digitale kunnskapssamfunnets utviklingsdynamikk, enten det dreier seg om skiller mellom individer, mellom grupper eller mellom land og regioner." (Frønes , Digitale skiller 2002).


Den teknologiske utviklingen har gjort samfunnet stadig mer komplisert. Tilgangen til informasjon og evnen til å forstå og anvende denne informasjonen er viktig. Skolens rolle for å utgjevne sosiale skiller framheves. Det er forsket mye på sammenhengen mellom elevenes sosiale bakgrunn og deres skoleprestasjoner.
Jeg har tidligere sagt noe om skoleeiers, skoleledelsens, skolekulturens og lærerens rolle i forbindelse med digitale skiller. Hva med foresatte? Hvilken betydning har deres digitale forståelse og kompetanse for elevenes utvikling mot digital literacy?

Vi vet at det er store ulikheter i elevenes bruk av digitale hjelpemidler hjemme. Forsatt har vi elever som ikke har internettilgang i heimen, selv om dette i løpet av de siste par årene har endret seg voldsomt. Dette betyr derfor at at noen fortsatt ikke har den tilgangen til utstyr som de fleste andre, noe som i seg selv er med på å skape digitale skiller. Likevel tror jeg ikke det førts og fremst er her utfordinga ligger. Såframt vi vet hvilke barn det gjelder, og det går det fint an å finne ut, kan disse tilbys økt tilgang til data på skolen eller på biblioteket i fritida. Vi kan også sørge for at all informasjon går i papirutgave så lenge det er nødvendig. Jeg tror imidlertidat foreldrenes forståelse for og kompetanse i bruken av digitale hjelpemidler har mye større betydning for elevens utvikling.

Læringsplattformer har skapt nye muligheter for skolen. Ikke bare er det hensiktsmessig å organisere opplæringa via læringsplattform, men det åpner også nye muligheter for kommunikasjon med foresatte. Med egne brukernavn og passord kan foresatte skrive meldinger til lærere og hverandre, følge med i foreldreforum, de kan gis tilgang til elevenes ukeplaner og lærestoff. Lenker via læringsplattformen gir fine muligheter til læring via mange flotte pedagogiske nettsteder. Vi har sett at gevinsten med foresatte-kommunikasjon er større jo yngre elevene er. Med enkel informasjon kan vi bruke foreldrene til guider for elevene på hjemmebane.

Hva så når foreldrene overhodet ikke har peiling på data? Ikke i det hele tatt vet hvordan man bruker en PC? Kan dette i det hele tatt være et problemstilling i dagens Norge? Ja, faktisk, vi har foresatte som ikke har hatt anledning til å delta i den digitale utviklinga, og dette gir oss utfordringer.


Etter at vi starte opp med Fronter på min skole, inviterte vi alle foresatte på datakurs på vårens foreldremøte. På et slikt kurs ble vi slått over de enorme forskjellene vi så i foreldrenes digitalekompetanse. De fleste fant seg fort til rette i Fronter, men noen var fullstendig hjelpeløse. Hvilke betenkeligheter ligger i å bruke verktøyet på dette viktige feltet når enkelte foreldre ikke er i stand til å delta? Det er klart at dette får følger for enkeltelevens opplæring.

Vi valgte å fortsette som vi hadde planlagt, men inviterte aktuelle foreldre på kurs, i samarbeid med VOX. Vi leide ekstern hjelp til å utforme kurspakken, og det vanskeligste var faktisk å greie å gjøre kurset enkelt nok. Mange møtte opp på kurs hos oss, og kurset var så enkelt som det kunne få blitt. Den eneste negative kommentaren vi fikk var at kurset var for vanskelig. Og hvem deltok på kurs? Jo, det var foresatte fra alle samfunnslag og hadde egentlig lite med sosial bakgrunn å gjøre. Stikkord: Folk som bruker data lite gjennom jobben. Vi hadde med håndverkere, hjelpepleiere, barnehageansatte, bønder, en musiker... (En pappa som deltok fortale at han først og fremst ville lære databruk for å få igjen kontrollen over økonomien. Han var lei av at det bare var kona som hadde kontroll på nettbanken). Pappaen som på foreldremøtet ikke visste hvordan han slo på PC'en, kom ikke på det første kurset. Det var kanskje for utrygt? I andre kursrunde var han derimot på plass.

Den samfunnsmessige rollen til skolen viser seg igjen: VOX gikk inn i et samarbeid med oss fordi man så at man faktisk kan nå en bestemt gruppe voksne via barna deres. VOX, som driver med voksenopplæring, inngikk i et samarbeid med en barneskole som et ledd i å gjøre den voksne befolkninga til kompetente e-borgere. Vi har den samme interessen for at kompetansen skal øke.

Foreldrenes holdninger til bruk av data varierer også. Mange har lite erfaring og kunnskap om internett. Derfor er det mange som ikke kommer på de infomøtene som arrangeres om nettvett. De vet ikke at de har behov for kursene... Vi har ikke noe annet valg enn å fortsette arbeide med å informere og forberede, både elever, lærere og foresatte. Forebyggende holdningsarbeid er viktig, enten vi har foreldrene med oss eller ei. Skolen må være seg bevisst den vikige jobben med å begrense digitale skiller.

4 kommentarer:

  1. Du peker igjen på et viktig område, Sol. Ser av det du har lagt inn i mappa nyttige tips at dere har arbeidet systematisk med dette. Tror du det ville være mulig å lage en punktvis liste med gode råd til andre som ønsker å ta tak i utvikling av foreldrekompetansen - basert på de erfaringene dere gjorde? Dette er nødvendig hvis skolen ikke også på dette området skal bidra til å videreutvikle skiller som allerede eksisterer. Dette er jo et paradoks i verdens mest sosialdemokratiske land.

    Har dere forresten vurdert å gjøre skolens maskinpark tilgjengelig for elever og foreldre som ikke selv har denne teknologien heime, - ennå? Eller er dette ikke praktisk gjennomførbart av hensyn til skoleskyss og slikt?

    SvarSlett
  2. Hei Kjell Atle!
    VOX er i ferd med å utarbeide en brukerguide etter erfaringene vi har gjort oss. Det blir sagt at denne skal legges ut på VOX sine hjemmesider før jul. Ellers er det lurt å logge inn på www.vennskole.no/kurs, for der ligger hele kurspakken. Og den er det fritt fram for alle å bruke!
    Å gjøre dataparken vår tilgjengelig for foresatte og elever er mere et økonomisk spørsmål. Vi måtte i tilfelle ha hatt økt bemanning på ettermiddagstid, og det mangler det fullstendig ressurser til. Vi har gitt tilbud om å bruke dataparken vår til gjennomføring av for eksempel foreldreundersøkelsen, uten at noen har tatt imot tilbudet. Dette tilbudet er gitt både i forbindelse med foreldremøter og til bestemte tidspunkt på noen ettermiddager. Jeg tror kanskje at terkselen for å komme er så stor for dem det gjelder at de velger å ikke dukke opp. Det er vanskelig å nå dem som har aller minst erfaring, ser det ut til. Og det blir jo enda et paradoks.

    SvarSlett
  3. Hei Sol! Det høres spennende ut det dere har fått til med VOX. Forskjeller og likheter i bruk av IKT på skolen og hjemme har stor betydning når det gjelder utviklingen av digital kompetanse, skriver Erstad. Det er jo dette dere virkelig gjør et tiltak for å forebygge.Man kan likevel spørre seg om det blir utopisk å tro at man skal klare å utjevne de digitale skillene helt. Noen elever vil alltid være flinkere enn andre til å bruke data. En problemstilling blir da om skolen kan kompensere for at noen elever i liten grad har tilgang til eller bruker PC hjemme? Man kunne tenke seg at man hadde en ambisjon om å bringe alle elevene opp til en viss minimumskompetanse uavhengig om det bidrar til å forsterke forskjellene mellom elevene eller ikke. Ved ikke å gjøre noe er skolen i hverfall med på å forsterke de digitale skillene.Videre tenker jeg at familiebakgrunnen til elevene våre alltid vil være forskjellige, og forskning viser at det er en av de mest avgjørende faktorene for hvordan eleven gjør det i skolen. Dette må skolen forholde seg til, også når det gjelder IKT. Tilpasset opplæring for den enkelte elev er vel et stikkord her.

    SvarSlett
  4. Dere har jobbet godt for å invitere foresatte inn på IKT-arenaen, Sol, og det er en fryd å lese om hvordan grunnskolen også er en utdanningsarena for foreldregenerasjonen. Dette er så absolutt forebyggende arbeid når det gjelder digitale skiller! Hauge, Lund og Vestøl skriver i boka "Undervisning i endring" om hvordan lærerrollen må utvikles fra å drive undervisning til å designe læringsomgivelser hvor elevene i samspill utvikler innhold og aktiviteter. Min erfaring er at læringsmiljø hvor elever lærer av hverandre, sammen søker seg fram til kunnskap, eldre elever bistår yngre osv, fjerner en del skiller mellom "kultursterke" og "kultursvake" elevgrupper. Om vi lar jentegrupper jobbe i nettverk innafor IKT, vil kanskje også minoritetsspråklige jenter få forbilder og læringsarenaer som styrker deres tro på egen IKT-kompetanse og virker forebyggende innafor digitale skiller?

    SvarSlett