søndag 13. september 2009
Takk til Kjell Atle og Nina for konstruktive innspill! Dere understreker begge to viktigheten av at lærerne faktisk forstår HVORFOR man skal ta teknologien i bruk. Jeg tror også at det er her vi finner nøkkelen for å lykkes i dette arbeidet. Jeg ser at de lærerne som føler seg trygge på å bruke digitale medier, også er dyktige til å bruke dette pedagogisk. Det foregår mye spennende arbeid rundt omkring på trinnene, også med de minste elevene. Det bekymrer meg imidlertid at ikke alle er med.Jeg har forståelse for at takten kan være litt ulik, men jeg holder fast ved at vi alle skal gå i samme retning. Retningen må være kjent av alle, og dette er noe vi hos oss har brukt mye tid på å diskutere i fellesskap. Evaluering av egen praksis er vesentlig i forbindelse med dette.Jeg ser helt klart faren ved at bruken av IKT gjøres til noe instrumentelt, og at dette, som Kjell Atle skriver, kan føre til en slags hykleri. Bruk av IKT i skolen handler selvsagt om mye mer enn hvor ofte man tar utstyret i bruk, eller om hvor flink man har vært til å legge planene sine ut på Fronter...Hvordan man bruker teknologien for å få en pedagogisk gevinst, må være det essensielle. Hvilke fordeler kan man oppnå ved bruk av IKT i opplæring og i samarbeid med foresatte, må bli viktige tema i diskusjonene i et kollegium.Så derfor, i tillegg til å sørge for kompetanseutvikling for den enkelte lærer,i form av kurs, kollegaveiledning, være observatør av en kollegas undervisning, må man ta de grunneleggende diskusjonene rundt dannelse. Jeg tror kanskje det er her det strander hos oss. Vi har hatt mye fokus på å mestre det tekniske, noe som selvsagt må på plass,men har en vei å gå i forhold til å diskutere det utvidede dannelsesbegrepet, og hvilken betydning dette har for tilrettelegging for elevenes læring. Hvilke ferdigheter har våre elever bruk for i det samfunnet de skal møte?Hva menes med digitale ferdigheter? Hvordan takler vi at eleven kan ha bredere kompetanse på bruk av digitale hjelpemidler enn læreren?(Jf Dons beskrivelse av eleven som digital innfødt og læreren som digital innvandrer). Hvordan bidra til den viktige dialogen med elevene rundt deres læring? Joda, vi har mange interessante diskusjoner foran oss. Disse vil helt sikkert utfordre både vårt elevsyn og synet på enkeltelevens læring. Mange lærere føler nok en usikkerhet rundt sin egen rolle,som har endret seg vesentlig gjennom de siste årene. Vi står foran den grunnleggende diskusjonen om hvordan læringsprosesser blir tilrettelagt, hvordan elevene arbeider med fagstoff og hvordan elever og lærere (og også foresatte) bearbeider,samarbeider om og evaluerer læringsinnhold og kunnskapsproduksjon. Midt oppi dette står enkeltlærerens usikkerhet når det gjelder det tekniske, det instrumentelle. Derfor må vi jobbe på to felt: Vi må ta de grunnleggende diskusjonene, samtidig som vi ivaretar lærerens behov for kompetanseutvikling.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Stiller meg helhjertet bak alkt du skriver i det siste innlegget ditt! Dette er et godt utgangspunkt for å ta de diskusjonene som er helt nødvendige.
SvarSlettNår det gjelder elevenes "digitale innfødthet", kan vi lett komme til å overvurdere deres komeptanse. Den er sterk på enkelte områder, men ikke særlig sterk på andre, f. eks når det gjelder å vurdere mulige konsekvenser av sin selvframstilling på nettet, eller å forholde seg kildekritisk til stoff de finner. "Vanlige" lærere har mye kunnskap og erfaring sosm også kommer til nytte på dissse områdene.
Du har en grunnleggende god lederfilosofi, Sol, når du vektlegger at alle skal vite hvor vi går og gå i samme retning, men med aksept for individuelle ulikheter i tempo.
SvarSlettOg de grunnleggende diskusjonene er, som du sier: Hvilken pedagogisk vinning ligger i IKT/hva kan IKT tilføre av ny energi i læringsprosessene? Hva møter vi av nye utfordringer? Hvordan påvirkes lærerrollen og elevrollen? Det sosiokulturelle læringsperspektivet vektlegger hvordan kunnskap skapes og formes av mennesker i fellesskap. Vi må sette av tid i kollegiet til felles kommunikasjon omkring den nye og ukjente lærerrollen. Bare slik kan vi utvikle oss i den.Lund, Hauge og Vestøl sier i "Undervisning i endring..." at læreren ikke bare skal lage utviklingssoner for den enkelte elev, men designe læringsomgivelser som gir elevgruppa mulighet til kollektivt å nå lenger enn de ville gjort individuelt. Overført til skolelederen og lærergruppa synes jeg dette er en interessant tanke. Hvordan legger skoleledere tilrette for en lærende organisasjon? Hva trenger vi av sosiale og teknologiske støttefunksjoner....